Wednesday, April 2, 2014

Баја Мали Книнџа

Био нам је предсједник. 
Стигао је хеликоптером. 
Из Фоче. 
Дође понекад у Фочу, али код нас мало рјеђе. 
Иако има кабинет у Српском Сарајеву не навраћа често. Има чак два кабинета. Једна у згради ЕТФ,  а  други у новој згради административног центра. Овај други чак са засебним улазом. Нико на тај улаз не улази осим предсјеника , кад дође. Он и не долази баш често. Зато смо се и обрадовали кад су рекли да долази предсједник. 
Мислили смо да долази предсједник Републике Српске, али испало је да ипак долази предсједник СНСД. Човјек од крви и меса, обични, мало више бахати, припити човјек од крви и меса, а не институција.
Због тога можда што је ипак само човјек новинарки БН телевизије није био проблем да га прекине у сред реченице и исправи погрешан навод шта је то Босић лупетао по Сарајеву. Остало је нејасно да ли је баш истинољубивост мотив новинарке или јој СДС плаћа да увијек кад је могуће подмеће ногу СНСД. Не предсједнику, не институцијама, већ СНСД. Само што се СНСД често поистовјећује ничим изазаван са институцијама РС. Исто онолико колико ничим изазван СДС тврди да је те институције основао. 
Ни једни ни други везе са народом немају никакве. Није народ гинуо за РС, не плаћа народ порез да би их све финансирао. Нису СДС и СНСД ту због народа, народ је ту због њих. 
Али није ни предсједник новинарки остао дужан. На своју и на нашу жалост. Чак и да је био на улици, сам са њом, у потпуно личном односу, било би срамотно и непримјерено. Видјели смо снимак, не треба даље трошити ријечи. А и како би то било да новинарка СДСовог БНа ушутка предсједника државе.
И док је на БН телевизији с пуним правом било понашање првог човјека СНСД и нашег нам драгог предсјеника, остали медији нису се много освртали на овај скандал. Преносили су шта је рекао. Свашта нам је причао предсједник (СНСД-а). Отприлике, стижу руске паре, радници РАОП-а неће бити заборављени, биће РС самостална, овај пут без рата и егзодуса, ко јебе међнародну заједницу и ОХР (нећемо се извињавати за ову псовку, није се ни предсједник извињавао за своје) итд. Ма може се све то наћи на интернету.
Није предсједник био сам. Била је и свита. Али његов наступ је засјенио све остале. Нико се и не сјећа шта су рекли. Мада не треба не споменути наступ „прве даме РС“ како најавише Жељку Цвијановић. Далеко је то било од манира једне даме. Говорила је прије шефа, мало биранијим рјечником. Напади на опозицију и омаловажавање опозиционох лидера, радниици РАОП-а неће бити заборављени и прежвакавање састанака у Прагу и другим дестинацијама поводом неких политичких одлука и наравно нико не може да води РС као Додик. Нико као Додик. Нема тог вође као што је Додик. Све што је речено упућивало је само на једно „ову Владу не води Жељка Цвијановић, води је Додик.“. А  добро, није да нисмо знали.
Имали ли ико да не мисли да је Додик „главни Баја“. Питање је прије до када ће бити главни Баја. И ко ће да га смиијени. Народ. Тешко. Не што неће, већ што нема алтернативу.
Све у свему након говоранције предјсеника и свите услиједила су питања. Углавном све оно што смо чули већ. Радници РАОП-а, Јужни ток, Руси, болница Касиндо ће бити...

Да има оних који не болују од амнезије и да се без обзира на све и даље боре за Републику Српску показао је Драган Савић. Нису му се надали. А кад је проговорио покушали су да га ућуткају. Маса. Партијски војници. Да је главни Баја ипак главни и да се његова пика још једном је доказао кад је рекао „Пустите га да говори“, али тек пошто нас је Драган Савић подсјетио још једном ко је највећи лопов у Републици Српској. Кратко и јасно „Највећи криминал у Републици Српској десио се од 2002. до 2006.“ Ево зашто Додик нема алтернативу.
Али онда је подсјетио и предсједника зашто је ту. Годинама обећавани обрачун са криминалом и корупцијом није се се десио. Кратко и јасно је питао „Зашто сам преварен?“. Слиједио је и одговор. „Суд није у нашој надлежности“. Али да ли је баш тако?

Послије више није било питања. Пресједник са свитом је отишао. Горак укус након посјете је остао. Нас у Српском Сарајеву годинама поткрадају на више нивоа, од мјесне заједнице, општине, града, ентитета, државе.  Они који нас пљачкају на локалном нивоу требали би према њиховим надањима да наставе и на ентитетском и државном поново од сљедећих избора. 
А предсједник нас није убиједио да је у стању да нас брани од таквих. 
Једноставно није у стању да се ријеши таквих у свом табору, лопови му уз кољено сједе. 
Иако је главни Баја у Републици Српској. 

No comments:

Post a Comment